top of page

De Uitdagende weg terug naar je gevoel: Oud trauma als obstakel
Het vinden van emotionele verbondenheid met onszelf is een reis die vaak wordt belemmerd door verschillende obstakels. Een van de meest ingrijpende obstakels die deze reis kunnen bemoeilijken, is oud trauma. Traumatische ervaringen uit het verleden kunnen diepe littekens achterlaten, waardoor het moeilijk wordt om volledig in contact te komen met onze emoties en gevoelens. In deze blog willen we verkennen hoe oud trauma onze mogelijkheid om ons te verbinden met onze emoties kan beïnvloeden en welke stappen we kunnen nemen om deze obstakels te overwinnen.


Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen hoe oud trauma onze emotionele verbinding kan beïnvloeden. Traumatische ervaringen kunnen leiden tot een verstoring van ons vermogen om emoties te ervaren en te uiten. Dit kan resulteren in emotionele afstandelijkheid, het onderdrukken van emoties, of juist overweldigende emotionele reacties op schijnbaar kleine triggers. Deze verstoring kan ons ervan weerhouden om op een gezonde manier met onze emoties om te gaan en kan leiden tot problemen in relaties, werk en ons algemene welzijn.


Een ander aspect van oud trauma dat onze emotionele verbinding kan belemmeren, is het ontwikkelen van overlevingsmechanismen. Wanneer we traumatische ervaringen doormaken, kunnen we manieren ontwikkelen om onszelf te beschermen tegen verdere pijn. Deze overlevingsmechanismen kunnen variëren van emotionele afsluiting en vermijding tot het aannemen van een façade van kracht en onkwetsbaarheid. Hoewel deze mechanismen ons op korte termijn kunnen helpen om te overleven, kunnen ze op lange termijn onze vermogen om ons emotioneel te verbinden belemmeren.


Dus, hoe kunnen we deze obstakels overwinnen en een diepere verbinding met onze emoties en gevoelens tot stand brengen, ondanks oud trauma? Hier zijn enkele suggesties:


1. Erkenning en acceptatie: Het is essentieel om het bestaan van het trauma te erkennen en de impact ervan op ons leven te accepteren. Dit betekent het erkennen van de pijn, angst en verdriet die ermee gepaard gaan, zonder oordeel of zelfkritiek.


2. Therapeutische ondersteuning: Het zoeken van professionele hulp van een therapeut kan buitengewoon waardevol zijn bij het omgaan met oud trauma. Therapie kan ons helpen om veilige ruimtes te creëren om onze emoties te verkennen, destructieve patronen te doorbreken en nieuwe manieren van zelfexpressie te ontdekken.


3. Zelfcompassie cultiveren: Het ontwikkelen van zelfcompassie is cruciaal in het genezingsproces. We moeten leren om onszelf vriendelijkheid en begrip te tonen, zoals we dat zouden doen voor een geliefde die lijdt. Dit betekent geduld, mildheid en zelfverzorging vinden in ons dagelijks leven.


4. Mindfulness en lichaamsbewustzijn: Het beoefenen van mindfulness en lichaamsbewustzijn kan ons helpen om meer in contact te komen met onze emoties en fysieke sensaties. Door bewust te zijn van onze ademhaling, lichaamsspanning en emotionele reacties, kunnen we leren om met meer zachtheid en aanwezigheid te reageren op onze innerlijke ervaringen.


5. Stapsgewijze blootstelling: Het kan nuttig zijn om traumatische herinneringen en emoties geleidelijk te benaderen, in een tempo dat voor ons veilig en ondersteunend aanvoelt. Dit kan betekenen dat we eerst oppervlakkig verkennen voordat we dieper graven, of dat we kleine stapjes zetten richting het confronteren van moeilijke emoties.

Het pad naar emotionele verbinding na oud trauma is geen gemakkelijke reis, maar het is er een die de moeite waard is om te bewandelen. Door erkenning, zelfcompassie en therapeutische ondersteuning kunnen we de obstakels die ons in de weg staan overwinnen en een dieper gevoel van verbinding en heelheid ervaren. Met geduld, zorg en moed kunnen we ons pad naar emotionele genezing en groei bewandelen, wetende dat we niet alleen zijn in onze reis.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page